Tuesday, August 19, 2008

XEPGOROPHENTALIST MANIFESTO : UNCONSCIOUS MIND WRITING

Ekspresi, kenapa manusia selalu luahkan emosi mereka. Dalam seni pun ada ekspresi, emosi. Lagu sedih, di nyanyikan dengan nada yang sedih. Buat painting, diluahkan dengan calitan berus dan warna yang tertentu. Kalau baca Al-Quran pun kena ada syarat yang tertentu contohnya kalau ayat tu bersemangat, kena baca dengan nada yang bersemangat.[1] Tulis mesej dalam henset kena guna tanda tertentu untuk menunjukkan ekspresi emosi. Contohnya:) – gembira :( - sedih dan sebagainya.[2]

Tadi hanyalah pembukaan yang lengkap dengan reference. Yang sebenarnya, apa yang nak ditekankan dalam cerita kali ni aku nak test mampukah aku menulis dalam keadaan nak terberak selepas 3 hari aku tak berak dan baru 2 jam aku makan ubat berak.. ya... memang gila kan. Boleh kena batu karang da... tapi tak pa.. kita try test tengok. Buat masa skarang ni, aku dah ada rasa cikit2 nak berak. Aku cepat-cepat naik atas umah dan terus menulis blog. Fuhhh.. memang rasa tak tahan. Agaknya macam ni la andre breton tulis dalam surealist manifesto. Unconscious mind writing. Aku hanya akan terus menulis walaupun aku dah rasa kritikal.

Tahap makin kritikal:

Aku terus menulis lagi aku dah terbayang rupa jamban belakang umah. Aku dah planning lepas ni nak terus lari turun tangga, petik lampu belakang, bakar rokok.. oh shitttt.. aku kena gulung rokok dulu sebenarnya sebaba aku isap rokok daun je (berjimat amalan mulia) pas tu puuuufffffff (harap-harap tak kena kaki).

Tahap kritikal gila babi:

Aku balut lagi sebatang rokok daun. Konon nak bagi orgism meter turun. Tapi tak jadi..

Aku give upppp.... bastard..

*sebarang kecacatan dan kesilapan ayat atau perkataan adalah disengajakan untuk mengkaji ketahanan experiment ini.

Reference

1 Mari Bertaranum TV9 dekat dihati

2 Sumber dari Intan Syuhada (kekasih sigemuk yang optimis)


No comments: